Οι προβλέψεις των Financial Times για το 2017

31 Δεκ 2016

Είκοσι προβλέψεις  για την επόμενη χρονιά από τους  από τους συντάκτες των Financial Times.

Oι συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. Τι αναμένουν για τις μετοχές και το πετρέλαιο. Ποιες είναι οι προγνώσεις για τις εξελίξεις στο Brexit, τις πρώτες 100 ημέρες του Τραμπ, τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές.

Οι Financial Times έπεσαν περισσότερο μέσα παρά έξω για το 2016, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο.  Από τις 16 προβλέψεις της προηγούμενης χρονιάς, οι εννιά ή οι 10 επιβεβαιώθηκαν (ανάλογα με το αν η δημοφιλία του Pokemon Go σημαίνει όντως ότι το 2016 «ήταν η χρονιά που απογειώθηκε η εικονική πραγματικότητα»).

Ορισμένες από τις προβλέψεις ξεχωρίζουν: η Ρούλα Κάλαφ αποδείχθηκε προφητική όσον αφορά την ανθεκτικότητα του Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο Τζον Πολ Ράθμποουν πέτυχε διάνα την στιγμή της πτώσης της Ντίλμα Ρούσεφ στη Βραζιλία και ο Τζέιμς Κάιντζ διέπρεψε προβλέποντας την υποτίμηση του ρενμίνμπι (βλέπει ακριβώς το αντίθετο για το 2017, στην ίσως πιο ριψοκίνδυνη πρόβλεψη μας για την επόμενη χρονιά).

Αλλά κάναμε λάθος σε όλα τα σημαντικά γεγονότα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρέμεινε στην Ε.Ε., η Χίλαρι Κλίντον δεν κέρδισε και αυτά ήταν που έκαναν τη διαφορά. Όποιος πιστεύει ότι αυτό που έχει σημασία στην ιστορία δεν είναι οι σταθερές τάσεις αλλά οι ξαφνικές σεισμικές αναταράξεις, επιβεβαιώθηκε για την θέση του το 2016.

Οπότε οι αναγνώστες μπορούν να δουν με περιφρόνηση τις προγνώσεις μας για το 2017.

Αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να πούμε για την όλο και πιο δημοφιλή άποψη πως οι πολιτικές και οι οικονομικές προβλέψεις είναι παντού και πάντοτε χάσιμο χρόνου. Αναμφίβολα, οι πιο διάσημοι πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι μας, όσο καλοί και αν είναι στο να εξηγούν τα πράγματα αφότου συνέβησαν, δυσκολεύονται να το κάνουν εκ των προτέρων.

Υπάρχει ωστόσο ένας οργανωμένος και εμπειρικά εμπεριστατωμένος τρόπος να κάνει κανείς αξιόλογες προβλέψεις, όπως έχει περιγράψει ο πολιτικός ψυχολόγος Φίλιπ Τέτλοκ στις σελίδες των Financial Times. Προϋποθέτει να κάνει πολλές ακριβείς προβλέψεις, να τους αποδίδει συγκεκριμένες πιθανότητες, να καταγράφει τις επιδόσεις του και να εξετάζει προσεκτικά αυτές που δεν έπιασε (ακόμα και η μέθοδος αυτή αποτυγχάνει για εξαιρετικά ρευστές αγορές, όπως τα νομίσματα ή οι χρηματιστηριακές αγορές).

Αυτό που κάνουν εδώ οι αναλυτές των Financial Times δεν είναι τόσο συστηματικό και είναι περισσότερο δυαδικό. Οι αμφισβητίες θα συμπεράνουν ότι αυτό καθιστά τις ετήσιες προβλέψεις μας μια άσκηση τρέλας, αλλά υπάρχει ουσία και πέρα από τις προγνώσεις αυτές καθαυτές. Κάθε μια από τις προβλέψεις που ακολουθούν αποτελεί μια περίληψη για το ποια πιστεύει ένας δημοσιογράφος ότι είναι τα κρίσιμα ζητήματα για το 2017 και τους παράγοντες που θα τα οδηγήσουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Είναι ιδανικές στο να εξάψουν την διανοητική μας περιέργεια, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούν ή όχι ως προγνώσεις για το μέλλον. Οπότε διαβάστε, απολαύστε και αναστοχαστείτε.

Ρόμπερτ Άρμστρονγκ

Συνέχεια