Οι ταλαιπωρίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αγγελική ΜωραϊτάκηΤσάμη 12 Μαϊ 2017

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας τη στρατηγική επικοινωνιακού αντιπερισπασμού ενόψει της ψήφισης των νέων σκληρών μέτρων,  ανακοίνωσε τη δημιουργία 14 κέντρων Υγείας αστικού τύπου   και  την εντός του 2017  δημιουργία  239 μονάδων Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα.

Η εξαγγελία χαρακτηρίστηκε ως «μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο» και ως  «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας και για τον τελευταίο πολίτη. Αφού γενικά και αόριστα κατηγόρησε κάποια συμφέροντα που επιβουλεύονται τη δημόσια υγεία  και τα δημόσια νοσοκομεία,  υπερηφανεύτηκε πως από την Κυβέρνησή του  θα μείνει μια πολύ ουσιαστική  εμβληματική μεταρρύθμιση  στην υγεία. Αυτή της  ΠΦΥ.

Τις εξαγγελίες συνόδευσε η νουθεσία  προς  τους  ειδικευόμενους γιατρούς  να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν στη χώρα μας.

Για άλλη μια φορά έχουμε ανακοινώσεις  που υπακούουν στην, εξαιρετικά προσφιλή στον Πρωθυπουργό, τακτική του λαϊκισμού. Ακούγονται συμπαθητικά, χαϊδεύουν αυτιά, εξασφαλίζουν και ψήφους. Απέχουν όμως από τον ρεαλισμό , την πραγματικότητα και την αλήθεια διότι:

  • Η ΠΦΥ δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας. Είναι ένα σύνολο παρεμβάσεων πρόληψης, αναγκαίας φροντίδας υγείας, πρόνοιας και κατάλληλης πρώτου επιπέδου περίθαλψης προκειμένου να ασκηθεί μια ολοκληρωμένη  πολιτική για την υγεία. Η σύνδεσή της με τη δημιουργία κάποιων κτηριακών εγκαταστάσεων δείχνει πλήρη άγνοια της αξίας και της σημασίας της.
  • Η εποχή των εξαγγελιών για πλήρη και δημόσια υγεία σε όλους τους πολίτες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι  επιφανειακές, ρηχές και αόριστες κουβέντες του τύπου «εμείς θα τσακίσουμε όσους επιβουλεύονται τη δωρεάν δημόσια υγεία σε όλο το λαό», προσβάλουν κάθε νοήμονα πολίτη που  βιώνει τη σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Λίγο μυαλό θέλει για να κατανοήσει κανείς ως  κενόδοξες  και ψεύτικες  σχετικές  υποσχέσεις. Λίγη σκέψη χρειάζεται  για να  καταλάβουμε πως  εάν θέλουμε  να έχουμε  κάποιας μορφής φροντίδα υγείας και περίθαλψης  απαιτούνται μελετημένες κινήσεις  και οικονομίες  εντός  των  πραγματικών δημοσιονομικών δεδομένων. Η προστασία της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική αλληλεγγύη  εξασφαλίζονται μόνο με την  ορθολογική  διοικητική και διαχειριστική αναδιοργάνωση των υπαρχόντων δομών,  με  αξιολόγηση παροχών, με  έμφαση στην ποιότητα της φροντίδας, με την αναδιανομή υπηρεσιών και την  μέριμνα για κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης φροντίδας.  Αυτά είναι  ψιλά γράμματα για τον Πρωθυπουργό. Με την ίδια ευκολία που καταργεί τις Πανελλήνιες εξετάσεις με την ίδια ευκολία  ιδρύει και μερικά Κέντρα Υγείας και μερικά Νοσοκομεία. Οι κινήσεις του θυμίζουν…»κάθε πόλη και στάδιο..κάθε χωριό και γυμναστήριο»!!!
  • Οι αρμόδιοι επί της υγείας ας ενημερώσουν τον αρχηγό τους πως τα Νοσοκομεία αποτελούν δευτεροβάθμια περίθαλψη και όχι Πρωτοβάθμια. Ας τον ενημερώσουν (εάν ασφαλώς το γνωρίζουν και οι ίδιοι)  πως  πολυτελή νοσοκομεία  που διακαώς  επιθυμούν να λειτουργήσουν σε σχετικά περιορισμένες πληθυσμιακά  περιοχές, αποτελούν λανθασμένη  πολιτική σπατάλης και όχι επένδυσης και πως πολύ σύντομα θα στοιχειώσουν ως κτήρια χωρίς γιατρούς και ασθενείς.
  • Εντυπωσιακή και η νουθεσία προς τους γιατρούς , λες και τα νέα παιδιά φεύγουν διότι  δεν υπάρχουν θέσεις στο Δημόσιο για να διοριστούν. Τα παιδιά μας δεν ονειρεύονται όπως ο κ. Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του μια θέση στο δημόσιο για να αράξουν. Φεύγουν γιατί δεν βλέπουν προοπτική  και μέλλον στην εξέλιξή τους, γιατί  διαισθάνονται την επιστημονική και  κοινωνική καθίζηση που θα βιώσουν στον τόπο τους. Φεύγουν γιατί αναζητούν ποιότητα  και  απόδοση από το έργο τους  και  όχι  την τακτοποίηση που τους υπόσχονται οι κυβερνώντες. Φεύγουν γιατί δεν ακούνε ένα συγκροτημένο προοδευτικό και αληθινό λόγο που να τους εμπνέει και να τους δίνει την υποστήριξη να παλέψουν για τον τόπο τους.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  ουδεμία πολιτική για την υγεία έχει όπως δεν έχει και κανένα σχέδιο για την πορεία της χώρας.