Ας σταματήσουν οι Χοροί (έξοδος φίλε θεατή)

Αντώνης Δημόπουλος 25 Οκτ 2020

Η χώρα βγαίνει πληγωμένη και εξευτελισμένη από δεκαετή κρίση και αντιμετωπίζει πριν πάρει ανάσα μια τριπλή απειλή ,με πανδημία, την μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση και επικίνδυνη οικονομική ύφεση. Διακόσια χρόνια πριν, ξεκίνησε την νεότερη περίοδο της κάνοντας την πρώτη μεγάλη  ρωγμή στην Ευρώπη των ισχυρών και δημιουργώντας το απίστευτο ,το νέο ελληνικό κράτος, από ένα έθνος αστείρευτο .Την ακολουθησαν - εξηντα χρονια μετα- τα υπολοιπα βαλκανια και οδηγησαν  στην καταρρευση  του μεγαλου ασθενη, της οθωμανικης αυτοκρατοριας.Η πορεια μας μεχρι σημερα με αιμα,ιδρωτα και απειρο πονο αλλα και αγωνα ,συνεχη  αγωνα,με καταστροφες ολεθριες και   παθηματα οδυνηρα. Αλλα και με μεγάλες στιγμες συνεισφορας στον οικουμενικο πολιτισμο και συνεχη παρουσια στην παγκόσμια ιστορία με ολες τις θυσιες ,όταν άλλοι ιδιοτελείς απουσίαζαν, αδιαφορώντας καραδοκώντας η προδίδοντας.


Η είσοδος στο εικοσιενα απαιτει εσωτερικη πορεια, συναισθηση ενός μεγαλειου από τις υψηλες ανθρωπινες στιγμες,επαναφορα της ιστοριας ως αποστολης ,της συμμετοχής ως νοημα ,ως οριζοντα βιου. Εναν πατριωτισμο όχι μονο συνταγματικο,όχι μονο ορθολογικο,αλλα υπαρξιακο,ζεοντα,ουσια και διαθεση ζωης.Οσοι μπλεκουν τις Πρεσπες με χλαμυδες και φασιστες , δεν καταλαβαινουν που παταν και σιγουρα συμπορευονται με τους ανευρους διεκπεραιωτες της Ιστοριας σαν τουριστικης ατραξιον.


Η ελληνικοτητα είναι σταση ,είναι δεσμευση σε μεγαλα,είναι μοιρα και αναφορα στο επεκεινα ,δεν είναι αισθητικη αντιληψη και μεταμοντερνα αχρωματοψια γαλανολευκων αποχρωσεων.Ειναι ο δικος μας διεθνισμος ,η δικη μας μαρτυρια  και προσφορα σε μια παγκοσμιοποιημενη βουλιμια ισχυος ,ανομιας και συμφεροντος .Είναι εξοδος από ρευστους μικροκοσμους καταναλωσης και αυταρκειας , σε κοινοτητες και προσωπα,σε σχεσεις ουσιας όχι διαχειρησης ,σε ρήξεις όχι σε  χαρτινες διεκπεραιωσεις.Η πατρίδα αγρυπνα και αγωνια .Περιμενει του καθενος τον κοπο του καθενος το ροδο ,το μερτικο ,τη διακονια ,το μεροκαματο της εγρηγορσης


Οι θεατες δεν εχουν χωρο εδώ,τωρα. Έξοδος σε όλα αυτά, για όλα αυτά

Ας σταματήσουν οι χοροί.