Μέτρα… τέλος

Ανδρέας Παπαδόπουλος 17 Σεπ 2012

Η κυβέρνηση μετράει περίπου τρεις μήνες ζωής και είναι λογικό στο διάστημα αυτό να έχει εξαντλήσει το ενδιαφέρον της για την ανεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, που θα φέρουν αυτόματα 31,5 δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας. Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση έχουν κρατήσει τόσο πολύ, διότι το ποσό της δόσης είναι τεράστιο και τα μέτρα επώδυνα.

Κάποια στιγμή, όμως, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει. Δεν γίνεται μια ολόκληρη κυβέρνηση και κατ’ επέκταση μια ολόκληρη χώρα να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Η ακατάσχετη μετρολαγνεία φθείρει την κυβέρνηση και φέρνει στα όριά της την κοινωνία. Επιβάλλεται να ανοίξει ο διάλογος ή μάλλον να τεθεί επί τάπητος η στρατηγική της χώρας για την επομένη των μέτρων. Οι πάντες συνομολογούν ότι τα μέτρα είναι σκληρά, ότι το βιοτικό επίπεδο θα πέσει ακόμα περισσότερο και ότι η ανεργία σε συνδυασμό με την ύφεση αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Ως εκ τούτου απαιτούνται αντίβαρα, που σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και το βάρος να πέσει σε δυο νομοσχέδια: το φορολογικό και το αναπτυξιακό. Ήδη τα δυο αυτά είναι στο τραπέζι και πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτικό περιβάλλον.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι επιτακτική ανάγκη να είναι δίκαιο, αποτελεσματικό, προοδευτικό και ταυτόχρονο να είναι ελκυστικό για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Επιπλέον θα πρέπει να είναι σταθερό για να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίσουν τη ζωή τους και να ξέρουν, για παράδειγμα, ότι ζητώντας αποδείξεις θα έχουν οφέλη.

Η μαγική λέξη «ανάπτυξη» που όλοι ψελλίζουμε, αλλά πουθενά δεν τη βλέπουμε είναι κλειδί για την επιβίωση της χώρας. Η επανέναρξη των εργασιών των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με σχέδιο, διαφάνεια και σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, η μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, είναι επιλογές που θα εκκινήσουν την παραγωγική μηχανή, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αναχαιτίσουν την ύφεση.

Οι παραπάνω επιλογές είναι πλέον ώριμες στην κοινωνία και ταυτόχρονα θα καταστήσουν την κυβέρνηση αξιόπιστη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις είναι τόσο αυτονόητες που δεν χωρούν ιδιαίτερη διαβούλευση. Ούτε καν με αυτούς που δεν τα πάνε και τόσο καλά με την κοινή λογική.

.

O Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος, είναι εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ