Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αγάπησε τον Αβραμόπουλο…

Γιάννης Παντελάκης 16 Ιαν 2015

Θέλω να δω τον Στρατούλη και τον Λαφαζάνη να ψηφίζουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο! Το θεωρώ σουρεαλιστικό, θεωρώ πως είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε. Και πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε μερικές εβδομάδες.

Ο Έλληνας επίτροπος έκανε από τις Βρυξέλλες μια δήλωση, στην οποία επεσήμαινε την ανάγκη «ευελιξίας» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τι σημαίνει αυτό; Νομίζω τίποτα. Είναι απλά μια ευχή, τίποτα περισσότερο. Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να την κάνει οποιοσδήποτε κοινοτικός αξιωματούχος χωρίς να γίνει καμία μεγαλύτερη συζήτηση. Κι όμως, για τον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση αυτή σημαίνει πολλά. Και έσπευσε να την χαρακτηρίσει «σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό η ίδια η ελληνική κυβέρνηση»!

Ο ενθουσιασμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι τυχαίος, δεν συγκινούνται εύκολα στην Κουμουνδούρου από κάτι τέτοια. Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο, εκτός και αν πίσω από τη δήλωση κρύβεται κάτι περισσότερο. Και στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχουν πολλοί ψίθυροι. Και αυτοί λένε πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προορίζει τον κ. Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί θα μπορούσε να το κάνει αυτό;

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Η μία λέει πως έτσι θα προκαλούσε μεγάλη ταραχή στον αντίπαλο, στην Ν.Δ., η οποία θα αναγκαζόταν να ψηφίσει και αυτή ένα πρόσωπο από τα σπλάχνα της. Μια δεύτερη λέει πως θα έδινε την εικόνα στο συντηρητικό ακροατήριο πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συναινετικά.

Και μια τρίτη, μάλλον η πιο ισχυρή, πως έτσι θ’ άδειαζε η θέση του επιτρόπου, όπου ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβαζε ένα στέλεχός του. Ακούγεται για τον Μηλιό, ο οποίος μάλιστα δεν έβαλε υποψηφιότητα για βουλευτής, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει, είτε είναι αυτός είτε κάποιος άλλος. Αυτό που μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι πως μια τέτοια κίνηση θα είχε ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγο να βλέπεις τους βουλευτές του Αριστερού Ρεύματος, που κοιμούνται με το Κεφάλαιο του Μάρξ στο προσκέφαλο, να ψηφίζουν τον Αβραμόπουλο! Όταν μάλιστα ο τελευταίος, όχι απλά έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια, αλλά αν μπορούσε θα ψήφιζε και άλλα τόσα…