Σοβαρά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη - 4 αστυνομικοί τραυματίες, ο ένας σοβαρά- 16 συλλήψεις και 11 προσαγωγές

09 Μαρ 2021

Σε 16 συλλήψεις και 11 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία κατά τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, όπου το κέντρο της πόλης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν πολεμικό σκηνικό με ρίψη μολότοφ, βανδαλισμούς, αλλά και τη δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία, σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, απόπειρας σωματικής βλάβης από κοινού, βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμού κατά συναυτουργία από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, έκρηξης κατά συναυτουργία από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, εξύβρισης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία και παράβαση της Νομοθεσίας περί ρύθμισης θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και παραβίαση μέτρων για τη διασπορά ασθενειών.

Στην πορεία, κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα. Όταν έφθασαν στο Αστυνομικό Τμήμα μια ομάδα βγήκε από την πορεία και επιτέθηκε σε βάρος των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν εκεί από νωρίς, πετώντας εναντίον τους μολότοφ, φωτοβολίδες πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντα, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίζονται στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα επεισόδια και ενώ η πορεία ήταν σε εξέλιξη η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν άτομα με μπετόβεργες μέσα στην πορεία, καθώς και σάκους με βόμβες μολότοφ που κατασχέθηκαν πριν από την πορεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει: «Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Σμύρνη κατά της αστυνομικής βίας, έχουν μέχρι στιγμής κατασχεθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ, ενώ συμμετέχουν και άτομα με μπετόβεργες, όπως φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες».

Αυτή την ώρα οι συμμετέχοντες στα επεισόδια έχουν ανάψει φωτιές σε διάφορα σημεία της περιοχής, ενώ τους καταδιώκουν οι αστυνομικοί

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει και να μας γυρίσει πίσω»

ΣΥΡΙΖΑ: Το σημερινό αδιέξοδο που ζει η χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Κίνημα Αλλαγής: «Καταδικάζουμε τον τραυματισμό του αστυνομικού στη Ν. Σμύρνη. Όλοι μαζί να απομονώσουμε τους οπαδούς της βίας

Αρ. Πελώνη: Εξακολουθεί ο κ. Τσίπρας να «δέχεται το ρίσκο» των κινητοποιήσεων;


Στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο διακομίσθηκε ο αστυνομικός της ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές από την Αστυνομία, ο αστυνομικός τραυματίστηκε μεν σοβαρά έχει όμως τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν διατρέχει κίνδυνο. Από την αστυνομία έγινε γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι τρεις αστυνομικοί τραυματίες, αλλά ελαφρά.

Ο αστυνομικός, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχε σε ομάδα της ΔΡΑΣΗΣ που κινούνταν στην περιοχή, όταν δέχθηκαν επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα, τα οποία κατάφεραν να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν. Ακολούθησε ολόκληρη επιχείρηση από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις για να τον προστατέψουν μέχρι να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει σχετικά ηρεμήσει η κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εστίες επεισοδίων. Συγκεκριμένα ένταση παρατηρείται στην οδό Ελ.Βενιζέλου, όπου και πάλι νεαροί έχουν ανάψει φωτιές ενώ οι αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Επίσης, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από την περιοχή, έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα ενώ νεαροί έχουν χρησιμοποιήσει πέτρες και κομμάτια από τα πεζοδρόμια που έσπασαν ή από σημεία που εκτελούνται έργα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστό αν έχουν γίνει προσαγωγές ή συλλήψεις.

Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταβαίνουν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ για τον τραυματία αστυνομικό. 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης μεταβαίνουν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να ενημερωθούν από τους γιατρούς για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού της Ομάδας ΔΡΑΣΗ που τραυματίστηκε σήμερα από ομάδα κουκουλοφόρων κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη.