Επιστήμη και ευθύνη

Λυκούργος Λιαρόπουλος 04 Αυγ 2018

Όταν οι Ακαδημαϊκοί κκ. Λέκκας και Ζερεφός ανταποκρίθηκαν χθές στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού να τον …συμβουλεύσουν, τίμησαν το αξίωμα του Πρωθυπουργού, αλλά, φοβούμαι πως, υποτίμησαν τη δική τους πολιτισμική και επιστημονική αξία και θέση τους στην Κοινωνία. Η γνώμη και το έργο τους δεν μπορεί να εκτιμηθεί από ένα Πρωθυπουργό που έδειξε εγκληματική άγνοια και διάθεση να «μάθει» στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που κυβερνάει. Ακόμη λιγότερο μπορεί να αξιοποιηθεί στο ελάχιστο ως μηδαμινό χρονικό διάστημα που του απομένει.

Το χειρότερο, υποβιβάζει το ρόλο της Επιστήμης σε εργαλειακή χρήση από την Πολιτική που πολύ λίγο έχει πείσει ότι εκτιμά το ρόλο της. Το «θέαμα» ανθρώπων που έχουν τιμήσει τη Χώρα και τον εαυτό τους ως επιστήμονες και αποτελούν, θεωρητικά, τουλάχιστον, υποδείγματα για τους νέους μας, να «τρέχουν», έστω να προσέρχονται, στο νεύμα ενός Τσίπρα, είναι θλιβερό όταν έχει προηγηθεί η απόλυτη απαξίωση της Αριστείας και της Επιστήμης από την Κυβέρνησή του και όταν ένα Κριμιζής «εκδιώχθηκε « για να αντικατασταθεί από ένα γελοίο, τσιράκι ενός …Παππά.

Ακόμη χειρότερο, η ζημιά που γίνεται από την επικοινωνιακή χρήση των Ακαδημαϊκών μας είναι η περαιτέρω αποξένωση της Επιστήμης από την Πολιτική. Οι Ακαδημαϊκοί μας δεν μπορούν να λειτουργούν «εν κενώ». Δικαιούνται, αλλά και …υποχρεούνται να έχουν «πολιτική άποψη», ακόμη και θέση. Ηγούνται, θέλουν δε θέλουν, σε ένα τομέα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την πρόοδο της Χώρας και του Έθνους. Ο χαρισματικός Μαθηματικός μας κ. Κων.  Δασκαλάκης που στα 37 του βραβεύτηκε με ένα μεγάλο διεθνές βραβείο «ανήκει» πλέον  και στο Έθνος και από αυτόν περιμένουμε άποψη και γνώμη για όλα.  Ιδίως, περιμένουν οι νέοι άνθρωποι, οι μαθητές του και όλοι οι άλλοι.

Περιμένω, συνεπώς, από τους πνευματικούς μας ανθρώπους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, διανοούμενους να αρνηθούν την «αξιοποίησή» τους για λόγους ταπεινούς. Δικαιούνται, φυσικά, και όπως είπα πιο πάνω, υποχρεούνται, μάλιστα να έχουν πολιτική γνώμη και άποψη. Καλό είναι να μας δώσουν το δικαίωμα και την εμπιστοσύνη να πιστεύουμε πως η γνώμη τους είναι ανεξάρτητη και εκφράζεται για το καλό της Χώρας και του Έθνους.