Καθήκον μας είναι

Σταύρος Μ. Θεοδωράκης 26 Οκτ 2020

Δημιουργούμε λοιπόν νέο κόμμα.

Ξεκινήσαμε στις αρχές του χρόνου, άνθρωποι της διπλανής πόρτας με λίγη ή με καθόλου εμπειρία από προηγούμενα πολιτικά κόμματα.

Προχωράμε, συστηματοποιούμε τις σκέψεις, τις προτάσεις και τις εμπειρίες μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα κόμμα σαν αυτά που πρέπει να έχουμε στη σημερινή Ελλάδα, αρκετό χρόνο πριν τις επόμενες εκλογές. Η δημιουργία κόμματος απαιτεί χρόνο δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργείται και να εμφανίζεται ενόψει επικείμενων εκλογών.

Ως πρώτο βήμα ιδρύσαμε την πολιτική κίνηση εΜεις, φιλοδοξία μας είναι η εΜεις να πυροδοτήσει τις διαδικασίες για τη σύγκλιση του ανοιχτού ιδρυτικού συνεδρίου του νέου κόμματος στο χώρο του κέντρου την Άνοιξη του 2021.

Δεν είναι εύκολο μα εργαζόμαστε συγκροτημένα και θα τα καταφέρουμε.

Η χώρα χρειάζεται ένα φρέσκο, τολμηρό, τίμιο μεταρρυθμιστικό κόμμα πολιτικών αρχών, που θα ανιχνεύσει την νέα μας πραγματικότητα και θα εκφράσει τις ανάγκες και τις αγωνίες του φιλελεύθερου προοδευτικού τμήματος της κοινωνίας που ασφυκτιά και συνθλίβεται από τον λαϊκισμού και την κυριαρχία των μετρίων του κομματικού εμβρυουλκού.

Κόμμα που θα πρεσβεύει τις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού, θα υποστηρίζει τον νέο πατριωτισμό και χωρίς ενδοιασμούς και παλινωδίες την  Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κόμμα φτιαγμένο από κανονικούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που θα απευθύνεται και στη νέα γενιά και φυσικά θα διευθύνεται από τη νέα γενιά.

Κόμμα φτιαγμένο από πολίτες που εμπιστεύονται τις δυνάμεις τους, οραματίζονται κοινωνία ανοιχτή, ανεκτική, ανεξίθρησκη, απαλλαγμένη από εθνικά, θρησκευτικά και κοινωνικά στερεότυπα και τολμούν να προσπαθήσουν για αυτό.

Που υποστηρίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως φυλής και εθνικής καταγωγής, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων θρησκείας και κοινωνικής κατάστασης, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και φύλου.

Που αποστρέφονται την εμπορευματοποίηση των σχέσεων της εξουσίας με τον πολίτη, την εκδοχή του πολίτη ως πελάτη συναλλασσόμενου με την εξουσία, που αποστρέφονται το πελατειακό κράτος.  Που αποστρέφονται την αθέμιτη επιβολή των απόψεων του κόμματος στην δραστηριότητα του κράτους, που αποστρέφονται το κομματικό κράτος.

Κόμμα που θα είναι και θα λειτουργεί ως κόμμα πολιτικών αρχών και με βάση αυτές τις αρχές, θα χαράσσει και θα ταξινομεί τις κατευθυντήριες γραμμές των κυβερνητικών προτάσεων και πολιτικών του και θα καθορίζει τις επιλογές του σε ότι αφορά τόσο στη συμμετοχή του στην διακυβέρνηση της χώρας, όσο και στην αντιπολιτευτική του στάση και τακτική.

Που θα αντιλαμβάνεται, θα αναγνωρίζει και θα αξιολογεί τα συμφέροντα όλων των κοινωνικών ομάδων και τις ανάγκες της αγοράς και χωρίς να αθροίζει συμφέροντα και επιδιώξεις, θα τα συνθέτει στην κατεύθυνση του γενικού συμφέροντος.

Που θα υποστηρίζει τη λειτουργία του κράτους ως ρυθμιστή και ελεγκτή της εσωτερικής αγοράς και ως θεματοφύλακα μιας ελεύθερης οικονομίας. Που χωρίς να υιοθετεί την άποψη «όλα τα προβλήματα από το κράτος, όλες οι λύσεις από την αγορά», θα δημιουργεί συνθήκες ισονομίας, υγιούς ανταγωνισμού και σταθερού οικονομικού και αναπτυξιακού περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας και υγιή ανάπτυξη.

Που θα θέσει ως στόχο την αναβάθμιση της θεσμικής αξιοπιστίας της χώρας και θα εργαστεί να την καταστήσει ισότιμο, αξιοπρεπή και υπολογίσιμο εταίρο στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Που θα ευαγγελίζεται τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας χωρίς όμως να ψεύδεται και να διστάζει να αναγνωρίσει πως αυτό απαιτεί μεγάλες αλλαγές. Αλλαγές που προϋποθέτουν επίμονη οραματική πολιτική.
Δραστικές αλλαγές που θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη σε κεκτημένα και σε συντεχνιακά συμφέροντα γιατί η μεταρρύθμιση της χώρας, εδώ που έχει φτάσει, δεν θα είναι ένας ευχάριστος περίπατος στο δάσος.

Κόμμα που με τεκμηριωμένες προτάσεις και καλά επεξεργασμένες πολιτικές, θα απευθύνεται με ειλικρίνεια στη κοινωνία της γνώσης, του ευρωπαϊκού οράματος, της δημιουργίας, της συνευθύνης και της υπευθυνότητας.

Θα απευθύνεται σε αυτούς που με περιορισμένους οικονομικούς πόρους μπορούν να ζήσουν, δεν μπορούν όμως να ζήσουν χωρίς πολιτισμό, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Δεν είμαστε λίγοι αυτοί που έχουμε μετρήσει και τις δικές μας ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μετέχουμε στην προσπάθεια.
Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μου μια χώρα χειρότερη από αυτή που κληρονομήσαμε.
Ελπίζουμε μόνο να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος μας.

Η μικρή συμβολή μας στη δημιουργία αυτού του κόμματος δεν είναι υποχρέωση … καθήκον μας είναι.