Πολιτική για ενήλικες

Λυκούργος Λιαρόπουλος 17 Μαρ 2019

Καθώς βαδίζουμε προς τις Εκλογές και η πόλωση οξύνεται, πολλοί προβλέπουν «συμπίεση» του Κέντρου. Εγώ, αντίθετα, νομίζω πως το ΚΙΝΑΛ έχει πολύ καλές προοπτικές με πιθανότητες για την τρίτη θέση, με διψήφιο ποσοστό. Ο ιδεολογικά και πολιτικά συγγενέστερος χώρος του είναι αυτός που, αναπόφευκτα, καταρρέει, ο Σύριζα. Όμως, ένας στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος, που για χίλιους λόγους ψήφισε Σύριζα, και είδε το «λάθος» που έκανε, δεν θα πάει κατ’ ευθείαν στη ΝΔ. Πολύ πιο «γλυκιά» θα είναι η «Στάση ΚΙΝΑΛ» στο δρόμο προς τη …σωτηρία.

Η στάση της ΝΔ προεκλογικά είναι έξυπνη και μάλλον ταιριάζει με το παραπάνω. Δεν έχει νόημα να «τα βάζεις» με ένα μικρό κόμμα στο οποίο έχει μείνει μόνο η «πατριωτική ψήφος» του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι προεκλογικό παιχνίδι «μηδενικού αθροίσματος». Αντίθετα, η «καλοπροαίρετη αγνόηση», είναι πολύ πιο αποδοτική, εξασφαλίζοντας έναν χρήσιμο «σύμμαχο» σε καίρια ζητήματα, συνταγματικά και άλλα. Αλλωστε, η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης μετά τη «λαίλαπα» δεν θα είναι στρωμένη με ρόδα και συμμαχίες, έστω και σιωπηρές, θα είναι απαραίτητες.

Για τους λόγους αυτούς, καλό είναι και οι δύο παρατάξεις να στρέψουν την προσοχή τους στον κύριο στόχο που είναι η όσο το δυνατό, εντός της επόμενης πενταετίας, «εξαέρωση» της φούσκας του Σύριζα. Ένα ΚΚΕ αρκεί για να εκτονώνονται οι  νεολαίοι μας και οι εναπομείναντες αθεράπευτοι νοσταλγοί σοσιαλιστικών παραδείσων της νιότης τους. Το πολιτικό παιχνίδι στο μέλλον θα παίζεται μεταξύ των δύο κύριων εκφραστών της «αριστεράς και της δεξιάς για ενήλικες».

Η Πολιτική για Ενήλικες είναι ζητούμενο μετά την «περιπέτεια» Τσίπρα – Βαρουφάκη. Ένας σαφής πολιτικός διαχωρισμός, στη βάση του Κοινωνικού Συμβολαίου που έχει κρατήσει πάνω από 250 χρόνια, εξυπηρετείται από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ με ακραίους τη ΧΑ και το ΚΚΕ. Ο Σύριζα, κακέκτυπο κομμουνιστή που «ντύθηκε αστός», αποδείχθηκε όχι μόνο άχρηστος, αλλά, κυρίως, επικίνδυνος. Αντίθετα με τον εφιάλτη, που θέλεις να τον ξεχάσεις γρήγορα, αυτό πρέπει να το θυμόμαστε για να μην το ξαναπάθουμε.

Μετά την πενταετή σοβαρή πολιτική αρρώστια, η αποκατάσταση θα πάρει χρόνο και πολλή τύχη. Θα χρειαστεί θάρρος, εξυπνάδα και εντιμότητα για να αναλυθούν τα λάθη και να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία. Ως συνήθως, η επιλογή γιατρού θα είναι δική μας, αλλά. Η Κοινωνία είναι εξασθενημένη και οι Έλληνες λιγότεροι, πιο γερασμένοι και μάλλον σε κατάσταση σοκ από επανειλημμένες αποτυχημένες επιλογές. Το χειρότερο είναι πως ζούμε σε μία γειτονιά που δεν είναι και αυτή στα καλύτερά της. Το ρίσκο είναι μεγάλο, επαναλαμβανόμενα λάθη δεν επιτρέπονται, και το 2021 έφτασε.