Γιώργος Καμίνης: Οι μεταρρυθμίσεις στον Δήμο της Αθήνας (video)

Αντώνης Τριφύλλης 28 Μαρ 2017

Απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του στο Δήμο της Αθήνας, κάνει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Μεταρρύθμιση» και τον Αντώνη Τριφύλλη

Ο κ. Καμίνης τονίζει πως η πρώτη βασική μεταρρύθμιση με την αρχή της πρώτης του θητείας ήταν η οικονομική εξυγίανση. Όπως εξήγησε παρέλαβε έλλειμμα 50 εκ ευρώ και χρέη στις τράπεζες 220 εκ. Σήμερα ο δήμος έχει πλεόνασμα γύρω στα 20 εκ ευρώ, ενώ έχουν περιοριστεί  τα χρέη στις τράπεζες. «Περιορίσαμε σημαντικά την σπατάλη Δεν ανανεώσαμε πολλές συμβάσεις έργου, διότι δεν μας το επέτρεπαν. Δεν αυξήσαμε καθόλου τα δημοτικά τέλη, αντιθέτως τα μειώσαμε και τα οικογενειακά κατά 6% και τα επαγγελματικά κατά 10%. Αξιοποιήσαμε, επίσης ευρωπαϊκούς πόρους».

Η εξυγίανση και η εξοικονόμηση πόρων, έδωσε- όπως αναφέρει – τη δυνατότητα να δοθεί βάρος στην κοινωνική προστασία λόγω της κρίσης. Ο δήμος σήμερα στηρίζει 26.000 ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δηλαδή 5.000 οικογένειες. Επίσης, διαθέτει ξενώνες αλλά διαμερίσματα σε άτομα που δεν έχουν πρώτη κατοικία, αλλά και υποδομές για εξεύρεση εργασίας

Ο Δήμος αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση με τη δημιουργία καταυλισμού που αποτελεί πρότυπο, ενώ υλοποιεί και ένα πρόγραμμα στέγασης προσφύγων. Διαχειρίζεται 280 διαμερίσματα όπου στεγάζονται οικογένειες προσφύγων. Η στέγαση των προσφύγων γίνεται με πόρους από ένα πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ

«Αυτη είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική πολιτική», τονίζει. «Περιορισμος της σπατάλης, όχι επιβάρυνση των πολιτών και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, όχι μόνον για την στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, αλλά και για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, όπως στον τουρισμό». Όπως ανέφερε ο Δήμος πραγματοποίησε πρόσφατα μια καμπάνια  για την τουριστική προβολή της Αθήνας σε συνεργασία  και με άλλους φορείς. Το κόστος για αυτή την καμπάνια για τον αντλήθηκε από μια γενναία χορηγία από ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας αναφέρεται, επίσης σε τρεις βασικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι οποίες – όπως λέει-  χρονίζουν εδώ και δεκαετίες

  1. Δημοσιονομική αυτοτέλεια που σημαίνει ότι οι δήμοι να αναλάβουν την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ο Δήμος θα εξηγεί στους πολίτες πως θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία, αλλά και θα λογοδοτεί ο ίδιος γα το πως αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά. Να πάψει δηλαδή η τοπική αυτοδιοίκηση να στρέφεται στο κράτος και να ζητά χρήματα, στη λογική που ισχύει σήμερα«δώσε και σε μένα μπάρμπα».

  2. Να δοθούν μεγαλύτερες κανονιστικές αρμοδιότητες στους δήμους. Σήμερα οι δήμοι έχουν πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαμορφώσουν πολιτική. «Εγώ λ.χ ήθελα να προσελκύσω νέα ζευγάρια να έρθουν να μείνουν στην Αθήνα πχ με σημαντική μείωση των δημοτικών τελών. Δεν με άφησαν να το κάνω», λέει χαρακτηριστικά.

  3. Μητροπολιτική διακυβέρνηση, δηλαδή, να μπορεί ένας μεγάλος δήμους σε συνεργασία με τους όμορους δήμους να καταρτίζει κοινά προγράμματα και να πάρουν εξουσίες, τις οποίες ασκεί σήμερα η κρατική εξουσία. «Δεν είναι δυνατόν – σημειώνει- σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις οι δήμοι να έχουν στις αρμοδιότητές τους τις κοινωνίες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, την υγεία, την εκπαίδευση, την αστυνόμευση και να μην συμβαίνει αυτό εδώ. Θα πρέπει βέβαια να περάσει και ένα μεγάλο μέρος από τους αντίστοιχους πόρους. Για μένα αυτό που προέχει είναι οι αρμοδιότητες και ας μην έχουμε τους πλήρεις πόρους, διότι πιστεύω πως έχουμε την δυνατότητα να φέρουμε πόρους. Να μας λύσουν τα χέρια, αυτό είναι το πρόβλημα».

Ο κ. Καμίνης απαντά και στο ερώτημα  ποιους από τους στόχους που είχε θέσει δεν τους πέτυχε.

«Μέχρι στιγμής – λέει- δεν έχουμε πετύχει το πιο δύσκολο και δεν ξέρω κατά πόσον είναι εφικτό. Και εννοώ να μεταρρυθμίσουμε την διοίκηση μέσα στο δήμο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μπορέσεις να κάνεις πολιτικές παρεμβαίνοντας ζωτικά μέσα στην διοίκηση, κατά αναλογία με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη. Δεν έχουμε κατορθώσει και δεν φταίμε εμείς, δε μας αφήνει το κράτος. Δεν μπορούμε να απολύσουμε, δεν μπορούμε να προσλάβουμε, δεν μπορούμε να επιβραβεύσουμε με προαγωγές και μισθούς τους υπαλλήλους. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Όταν κάποιος πήγαινε να κάνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, σήκωνε το καπάκι απ΄το καζάνι, κοίταζε μέσα, τρόμαζε και το ξανάκλεινε και στη συνέχεια αναζητούσε  πως μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα «μπάι πας». Αλλά αυτό έχει συγκεκριμένα όρια. Γιαυτό βλέπουμε και στο δήμο Αθηναίων μια μεγάλη ανισομέρεια στην απόδοση, σε σχέση με ό,τι έχει να κάνει με τον σκληρό- σκληρό πυρήνα του δήμου και δυστυχώς εκεί υπάρχουν προβλήματα και με ότι έχει να κάνει με την κοινωνική πρόνοια και όλα τ΄ άλλα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε έξω από αυτόν. Το μεγάλο στοίχημα είναι, στα επόμενα χρόνια της θητείας, το έχουμε αρχίσει ήδη, είναι να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση στη μεταρρύθμιση της διοίκησης του δήμου και κατ΄επέκταση στη βελτίωση της απόδοσης. Δεν είναι θέμα νέου οργανογράμματος. Το θέμα είναι πως θα μπορέσεις να βάλεις τους ανθρώπους μέσα σε αυτό με τέτοιο τρόπο που να μην δεσμεύεσαι από τα μόρια ή από κρίσεις που κάνουν και αξιολογήσεις θεσμοί εκτός του δήμου».

Ολόκληρη η συνέντευξη, στον Αντώνη Τριφύλλη