Η κινεζική τέχνη του πολέμου

Αντώνης Τριφύλλης 31 Ιουλ 2013

‘’ Μεταρρυθμίσεις χωρίς νέο κούρεμα είναι σενάριο που συμφέρει μόνο το Βερολίνο. Η Αθήνα μπορεί πλέον να διακινδυνεύσει έξοδο από την ευρωζώνη..

.

Wolfgang Munchau

.

‘’All is fair in love and war.’’

.

Sun Tzu

.

 

.

Στο νησί, η παρέα ακούει, όπως πάντα τα καλοκαίρια, με απόλαυση τις διηγήσεις του γνωστού σινολόγου Σωτήρη Χαλικιά.  Αυτή τη φορά σειρά έχει ο Σουν Τζου και το έργο του ΄΄Η τέχνη του πολέμου’’. Μια πραγματεία που έχει αφήσει τα ίχνη της στην στρατιωτική τέχνη και στρατηγική και όχι μόνο. Η κινεζική τεχνική διαφέρει ριζικά από την αρχαιοελληνική, όπως αναφέρει ο Φρανσουά Ζυλιέν στo σχετικό βιβλίο  του. Οι αρχαίοι ¨Έλληνες είχαν ως στρατιωτικό δόγμα την κατά μέτωπο αντιπαράθεση των στρατευμάτων σε ανοιχτές πεδιάδες. Με τα γνωστά αποτελέσματα και  εκατόμβες νεκρών ηρώων και μη. Αντίθετα, ο Τζου εισηγείται τον πόλεμο χωρίς μάχη.  Οι αντίπαλοι στρατοί παρατάσσονται, αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους και περιμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Οι δυο αντιπροσωπείες αποτελούνται από σοφούς, που δεν μιλούν για τους στρατούς τους και τα προτερήματα τους. Προτιμούν να υπαινίσσονται. Δεν γίνονται αναφορές στο αντικείμενο. Για παράδειγμα λέει ο σοφός ‘’ Τα επτά σύννεφα διαλύθηκαν και ο ήλιος πρόβαλε πάνω από το βουνό, φωτίζοντας ..’’ Οι αντίπαλοι διαπραγματευτές αποσύρονται, αναλύουν ή προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον χρησμό και τον μεταφράζουν. ‘’Είναι φανερό ότι ο αντίπαλος έχει συμμαχήσει με φυλές που διαθέτουν υπέρτερη στρατιωτική ισχύ από τη δική μας.’’. Οι διάλογοι συνεχίζονται, μέχρι την αποδοχή της ήττας χωρίς μάχη από την μια από τις δυο παρατάξεις.

.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο Μύνχαου στους Φαινάνσιαλ Τάιμς  αναφέρει , ότι η κατάλληλη στιγμή για την Ελληνική οικονομική ανόρθωση πλησιάζει. Με την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος και το τέλος του προγράμματος βοήθειας από την τρόικα στα μέσα του 2014, η Ελλάδα θα βρεθεί στην καλύτερη δυνατή στιγμή για να απαιτήσει κούρεμα του χρέους της. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες για εξόφληση των δανείων μια χώρα που δεν παράγει και δεν εξάγει. Από την άλλη τα δάνεια βρίσκονται πλέον στα χέρια κρατών και όχι ιδιωτών, κάτι που καθιστά έως αδύνατο το κούρεμά τους. Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει την ‘’έξοδο’’ είτε μονομερώς, είτε με την ανοχή των εταίρων, ώστε να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης.

.

Ο ήλιος είναι δυνατός στο νησί και όσο το σκέφτομαι, νομίζω, ότι για να πετύχει το διάβημα, θα πρέπει να αλλάξουμε τελείως την λογική με την οποία προσεγγίζουν οι θιασώτες της εξόδου και μη. Και μια καλή ιδέα θα ήταν να οργανώσουμε την τακτική μας στις βάσεις του Σουν Τζου. Τι διάολο Σι Λα (‘’ο άλλος αρχαίος πολιτισμός’’) είμαστε, αν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα γονίδιά μας -που μας οδηγούν στις μετωπικές συγκρούσεις?

.

Είμαι άνθρωπος της προσφοράς και γι΄αυτό σκέφτηκα, με μεγάλη δυσκολία είναι η αλήθεια λόγω ζέστης και ηλικίας, να υποβάλλω στους πολιτικούς μας ένα σχέδιο που θα αποφέρει στη ηττημένη χώρα μας και μια νίκη. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να σχηματίσουν μια διαπραγματευτική ομάδα με την τρόικα που θα εφαρμόσει την κινέζικη τακτική. Απέναντι λοιπόν στην Λαγκάρντ, τον Βαν Ρομπάι και τον Ντράγκι, εμείς θα παρατάξουμε μια ομάδα αποτελούμενη από Σοφούς και όχι την πολιτική ηγεσία. Ας πούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να μας εκπροσωπήσουν  ο Λαφαζάνης, ο Μίκυς Θεοδωράκης και ο Κώστας Ζουράρις (Τα πρόσωπα είναι ενδεικτικά). Η ομάδα θα πλαισιώνεται και με συμβούλους τεχνοκράτες μεταξύ των οποίων και σινολόγοι, που να μπορούν να τιθασεύσουν τα Ελληνικά γονίδια που μας οδηγούν σε κραυγές σφαγμένου από την αδικία χοίρου.

.

Όταν αρχίσει η συζήτηση, και ο Βαν Ρομπάι πει ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα με νέα δάνεια -που απλώς θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το χρέος, τον λόγο θα τον πάρει ένας από τους τρεις. Και δεν θα επιχειρηματολογήσει με βάση τον ορθό λόγο του Μύνχαου, αλλά θα εκφωνήσει μια φράση του τύπου ‘’Η αυγή βάφει επιτέλους κόκκινο τον ορίζοντα μετά ένα μακρύ χειμώνα’’.

.

Η φράση αυτή, σε συνδυασμό με την εκκωφαντική σιωπή των υπολοίπων και το τι εκπροσωπεί το κάθε μέλος της δικιάς μας τρόικας, θα είναι αρκετή για να προκαλέσει πανικό στους δανειστές. Ίσως τελικά η κινεζική τακτική αποδειχτεί πιο αποτελεσματική από την κατά μέτωπο σύγκρουση που επιδιώκουν οι αντιμνημονιακοί φίλοι μας. Και στο οποίο προβλέπω, έτσι όπως κόβω τις εξελίξεις, θα προσχωρήσουν και οι κυβερνητικοί. Μόλις εκταμιευτεί και η τελευταία δόση.