Η Κύπρος και ο νόμος του Μέρφι

Αντώνης Τριφύλλης 14 Μαϊ 2013

‘’Αν κάτι είναι να πάει στραβά , θα πάει’’

.

Πρώτος νόμος του Μέρφυ

.

 

.

‘’FOR three years, out of key with his time,

.

He strove to resuscitate the dead art

.

Of poetry; to maintain «the sublime»
In the old sense.
Wrong from the start—‘’

.

Ezra Pound

.

Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ένας αδυσώπητος πόλεμος διεξάγεται στο μικρό συμπαντικό νησάκι. Την Γη. Εδώ η ζωή βρήκε κατάλληλες συνθήκες να αναπτυχθεί με την μορφή που γνωρίζουμε. Ο πόλεμος συνεχίζεται ανάμεσα σε δυνάμεις τις ζωής και σε δυνάμεις που δεν την εγκρίνουν. Και αυτή η μάχη μεταφράζεται γλαφυρά στο DNA  των ζώντων οργανισμών, που μέσα από την διαδικασία της εξέλιξης μεταλλάσσουν διαρκώς το αρχέγονο DNA ώστε να προσαρμόσουν τη ζωή σε ένα περιβάλλον κατά βάσιν εχθρικό με ένα και μοναδικό στόχο. Την επιβίωση. Η ζωή λοιπόν ψάχνει διαρκώς, αλλάζει  και κάποιες  φορές με επιτυχία διατηρεί τα όντα, και τα φυτά εν ζωή.

.

Ο καθηγητής του M.I.T. και σύμβουλος του Προέδρου  Ομπάμα γενετιστής Έρικ Λάντερ θεωρεί ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθεί η διαδικασία της εξέλιξης, που όμως παραβιάζονται διαρκώς. Με άλλα λόγια, η Φύση κι αυτή υπόκειται στους νόμους του Μέρφυ. Το αδιανόητο με βάση τους μέχρις εκείνη την στιγμή Νόμους, μπορεί να επιλεγεί ώστε να επιτευχθεί ο απώτατος στόχος της επιβίωσης.

.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαούς. Οι νόμοι του Μάρφυ ισχύουν και για τις κοινωνίες. Η Κύπρος είναι ένα παράδειγμα.

.

Το ‘’πράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο’’ δεν έχει την πολυτέλεια της σταθερότητας, ζώντας σε ένα βίαιο και εχθρικό περιβάλλον, αλλά είναι υποχρεωμένη να αναζητεί νέους τρόπους επιβίωσης.

.

Η παρανοϊκή χούντα της Ελλάδας, έδωσε την αφορμή να δοκιμαστεί μια άλλη μορφή επιβίωσης, δηλαδή η επιβολή δικτατορίας στο νησί από άλλους παράφρονες ντόπιους, θεωρώντας ότι η μέθοδος της με τα όπλα καθυπόταξης των τουρκοκυπρίων, θα οδηγούσε το νησί σε ήρεμα νερά επιβίωσης. ‘’Λάθος απ΄αρχής’’ θα έλεγε ο Έζρα Πάουντ. Προδοσία είπαμε εμείς. Το αδιανόητο πραγματοποιήθηκε, η εισβολή συνέβη και ντε φάκτο διχοτόμηση πραγματοποιήθηκε.

.

Στη συνέχεια δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε., κάτι που σχεδόν κανείς δεν περίμενε. Εκτός από τον αξέχαστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

.

Μετά φτάσαμε κοντά στην επανένωση μέσω του σχεδίου Ανάν. Η κοινωνία και η πολιτική ηγεσία το απέρριψαν. Θεώρησαν, ότι το σχέδιο βάζει σε κίνδυνο την επιβίωση. Και  το αδιανόητο συνέβη. Μια ευκαιρία χάθηκε.

.

Η πρόσφατη κρίση εντός Ε.Ε. απέδειξε ακόμη μια φορά την αδυναμία να γίνει κατανοητό το περιβάλλον και να αλλάξει εγκαίρως η σχέση της Κύπρου με τα μαύρα χρήματα του Μιλόσεβιτς, τις οφ σορ εταιρείες και την σκιώδη τραπεζική της. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Εδώ τα αντανακλαστικά δεν λειτούργησαν εγκαίρως, ο νόμος του Μέρφυ επαληθεύτηκε, το περιβάλλον ερμηνεύθηκε λανθασμένα. Και να ‘μαστε πάλι εδώ Ανδρέα να ψάχνουμε για ‘’μεταλλάξεις’’ επιβίωσης. Αντίθετα το Λουξεμβούργο που επιβιώνει χάρη τις οφ σορ και άλλα κόλπα, εξήγγειλε έγκαιρα σχέδιο αυτοπεριορισμού του και κέρδισε έναν χρονικό ορίζοντα για να κάνει όποιες μεταβολές στο χρηματοοικονομικό DNA του, που πλήττεται από άλλες επιλογές της διεθνούς κοινότητας.

.

Στις τελευταίες εκλογές και την ψηφοφορία της Βουλής για έγκριση του μνημονίου διάσωσης, η αλλαγή ήταν ακαριαία. Κράτησε μια μόνο ημέρα και δυσαρέστησε μάλλον τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος μάλλον βλέπει την επιβίωση της νήσου εκτός Ευρώ, ώστε να κάνει τα ίδια που έκανε πριν, κάπως καλύτερα. Η στράτευση του μετριοπαθούς  ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ στη πορεία εκτός Ευρώ και εκτός Ευρώπης, δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις ακόμη που μπορούν να επιτύχουν το αδιανόητο.

.

Εξ άλλου οι δυνατότητες για αλλαγή της πορείας θα δώσουν την ευκαιρία στις δυνάμεις της απομόνωσης με μετρηθούν και να επιβάλλουν την δική τους εκδοχή για την επιβίωση. Μιλάω βέβαια για την εκ νέου παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για το κυπριακό, που το δίλημμα θα είναι σκληρό αυτή τη φορά. Επανένωση με κάποιας μορφής σχέδιο Ανάν ή διχοτόμηση. Αυτή τη φορά ντε γιούρε. Και η ένταξη στο ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την νέα συμμαχία με το Ισραήλ και τους ‘’υδατάνθρακες΄΄. Στο οποίο ΝΑΤΟ  έχουν καταφύγει για την επιβίωση όλες οι παλιές σοβιετικές Δημοκρατίες.

.

Ο Θεός, η Φύση και η αγάπη του Γιώργου Σεφέρη ας φωτίσουν τους Κύπριους να κάνουν τις σωστές επιλογές και να χαράξουν μια νέα εθνική στρατηγική. Για την επιβίωση.  Και για να διαψεύσουν τον δεκανέα και μηχανικό  Μέρφυ.